Aukruststiftelsen

Historien Ink

Tegneren, maleren, forfatteren, oppfinneren og humoristen
Kjell Aukrust hadde et lang og innholdsrikt kunstnerliv. Allerede 16 år gammel ble hans første maleri antatt på den prestisjetunge høstutstillingen i Oslo. Høydepunktene i hans karriere var mange - vi har samlet noen av dem her.
1920

Kjell Aukrust blir født 19. mars i Alvdal som minstemann i en flokk på tre. Han vokser opp på Storsteigen Landbruksskole, hvor faren var bestyrer. Allerede som barn viser Kjell en stor kjærlighet for tegning.

1936

16 år gammel starter Kjell Aukrust på Kunst- og håndverksskolen. Allerede første året blir en av hans tegninger antatt ved den prestisjetunge «Høstutstillingen» i Oslo.

1947

Kjell jobber som journalist i forsvarets avis Mannskapsavisa og gjennom hans faste humorspalte møter vi for første gang noen av karakterene fra fjellbyda Flåklypa. Disse karakterene blir etter hvert også å se i utallige utgivelser av den fiktive bygdeavisa «Flåklypa Tidende».

1958

Kjell Aukrust debuterer med boken «Simen» som raskt blir en bestselger. Sammen med «Bror Min» og «Bonden» blir den en del av Alvdalstrilogien – en bok som i 2012 blir kåret til Norges morsomste bok noensinne av NRK sine lyttere.

1966

Boken «Je og’n Solan» gis ut. Boken er selvbiografisk og gir oss det første møtet med fantasifiguren Solan Gundersen. Solan, som er en skjære, blir sammen med det bekymrede pinnsvinet Ludvig etter hvert en viktig del av Kjell Aukrusts liv og forfatterskap.

1975

Dukkefilmen «Flåklypa Grand Prix» kommer på norske kinoer. Filmen baserer seg på Kjell Aukrust sitt humoristiske persongalleri fra Flåklypa og et racerbilløp med den formidable bilen Il Tempo Gigante. Filmen fikk stor suksess og er fortsatt den mest sette kinofilmen i Norge.

1987

Nasjonalgalleriet arrangerer utstillingen «Kjell Aukrust Tegninger». I forbindelse med denne utstillinger donerer Kjell Aukrust 35 av sine tegninger i gave til Nasjonalmuseet.

1996

Huset Aukrust i Alvdal åpner et museum og galleri, tegnet av arkitekt Sverre Fehn, og som i sin helhet er viet til Kjell Aukrusts kunst og forfatterskap. Huset ble offisielt åpnet av H.M. Kong Harald 23. mai 1996.

1998

Filmen «Solan, Ludvig og Gurin med reverumpa» kommer ut på norske kinoer. Filmen baserer seg på Kjells barnebok «Gurin med reverumpa» og handler om nissen Gurin som plutselig en morgen våkner opp med en revehale. Halen som Gurin først blir mobbet for viser seg å være til stor nytte en spesielt kald vinternatt.

2002

Kjell Aukrust dør på juleaften 82 år gammel.

2013–2018

I denne perioden blir tre nye helaftens spillefilmer lansert: «Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa» (2013), «Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa» (2015) og «Månelyst i Flåklypa» (2018). Alle filmene var store publikumssuksesser og fikk mye ros av anmelderne. «Jul i Flåklypa» ble den mest sette filmen på norske kinoer i 2013.

2014

Berg og dalbanen Il Tempo Ekstra Gigante avdukes i Hunderfossen familiepark. Attraksjonen er nå en av tre attraksjoner som er basert på Aukrust-universet. Den siste attraksjonen «Reodor Felgens Hyperaksellerator» vant TEA i Los Angeles i 2021 for beste attraksjon i sin klasse.

2021

50 år etter sin debut som maskot i «Hold Norge Rent» blir Ludvig nok en gang foregangsfigur for godt naturvett. Gjennom kampanjen #likefinsomfør oppfordrer Ludvig til å ta vare på naturen som han selv er så glad i!

2022

Solan og Ludvig dukker opp i animasjonen «Rekorden» på NRK og utgjør Norges bidrag i en nordisk samproduksjon som skal skape god julestemning i mange år frem i tid.

Ny film!

Men eventyrene fra Flåklypa ender ikke her – i Qvisten Animations produksjon og regi kommer nå en ny helaftens film om de kjære karakterene fra fjellbygda. I et fartsfylt eventyr vil vi se Solan, Ludvig og Reodor nok en gang utfordre tyngdekraften og fartsgrenser i et forrykende kappløp med tiden …

Nye krumspring!

Vi bygger videre … tegninger, … malerier, … utgivelser, utallige krumspring fra Solan og Ludvig og Reodors fantasifulle oppfinnelser!

Historien fortsetter ...

Er det noe du lurer på? Send oss en mail

Aukruststiftelsen
Aukrust01
Design and development Eberlin