Aukruststiftelsen
Artikler
Samarbeid

Ludvig er tilbake hos Hold Norge Rent

50 år etter sin debut hos HNR skal det gode pinnsvinet fra Flåklypa nok en gang motivere til godt miljøvett og passe på at vi etterlater naturen like fin som før. Ludvig tar den viktige oppgaven med stort alvor. Ved siden av å dukke opp på HNR sine kampanjeplakater har han allerede rukket å delta på flere rydde-arrangementer dette året.

Det er ikke første gang Ludvig har denne rollen. I lokalene til det Kongelig Selskap for Norges Vel, ble Kjell Aukrust, 30. april 1968 engasjert som kunstnerisk ansvarlig for en «Hold Norge Rent»-kampanje som skulle arrangeres i pinsen. Kjell tegnet i den forbindelse miljøsvinet Pinsesvinet – en særegen karakter som ikke brydde seg om alt skrot han etterlot seg. Forgjengeren lignet Ludvig av utseende, men personligheten hans var svært annerledes fra den Ludvig vi kjenner i dag.

Kjærlighet for naturen og dyrene som bor der
For det vare, forsiktige pinnsvinet som Kjell Aukrust etter hvert gav navnet Ludvig har en stor kjærlighet for alle Vår Herres skapninger og ville ikke drømt om å etterlate seg skrot som forstyrrer skaperverket. Med en veldig sensitivitet for alt som kryper og kravler i naturen finner Ludvig trøst hos småfuglene, takker konglene på trærne som bærer frø og ber om at fugler og dyr må komme velberget fra høstjakta.

Pinsesvinet – Ludvigs forgjenger dukket for første gang opp på en kampanjeplakat i 1968.

Ifølge Kjell var Ludvig Norges svar på Frans av Assis, født nedi Prestenget i Alvdal. Han beskriver i sine kjære fortellinger om hvordan Ludvig tar vare på de minste og mest sårbare i naturen – fra små insekter som trenger litt ekstra hjelp over skare snø, til fuglunger som trenger beskyttelse fra storm og uvær. Når Ludvig nå er med for å passe på at drikkebokser ikke havner i foret til kuene og søppel ikke skal ødelegge naturen passer det godt overens med Ludvigs karakter.

«Å hestehoven da! Denna smørgule værharde knekten, som pressa seg opp gjennom snøhaugen for å blomstre i halvrøten skara! – Gud velsigne Vår Herre, mumlet Ludvig, i målløs beundring for skaperens verk.»

— Fra historien «Gud velsigne Vår Herre» i boken «Ludvig»

Foregangsfigur for godt naturvett

I dag er Ludvig med på flere arrangementer hos Hold Norge Rent. Fra å dukke opp på kampanjer på Facebook til å være med på åpningen av strandryddeuka – Ludvig tar sitt oppdrag hos HNR med stort alvor. Han har også fått muligheten til å premiere små ryddehelter med diplom for fantastisk innsats i oppryddingsarbeidet langs strandkant og skogssti over hele landet.

Ryddedag på Sognsvann i forbindelse med arrangementet «Tur med mening». Ludvig deler ut diplomer til ivrige ryddehelter.

Et aktivitetshefte er også laget for de aller minste. Her finner du morsomme oppgaver og en koselig historie fra en av Ludvigs mange turer langs landeveien. Ønsker du å bestille hefte til ditt ryddelag eller lokale barnehage eller ønsker du å lese mer om Ludvigs oppdrag hos Hold Norge Rent klikk HER.

Er det noe du lurer på? Send oss en mail

Aukruststiftelsen
Aukrust01
Design and development Eberlin